[vc_row content_placement=”middle” vc_row_background=”” css=”.vc_custom_1632060700245{padding-top: 115px !important;padding-right: 35px !important;padding-bottom: 35px !important;padding-left: 35px !important;}”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1632060733035{padding-right: 35px !important;}”][vc_custom_heading text=”MOZGÁSOS / SPORT” font_container=”tag:h1|text_align:left|color:%23b49758″ use_theme_fonts=”yes”][vc_separator align=”align_left” el_width=”30″ css=”.vc_custom_1632060616983{padding-top: 25px !important;padding-bottom: 25px !important;}”][vc_custom_heading text=”Azt az embert nevezzük EGÉSZségtudatosnak, aki napi szinten tesz a testi-lelki-mentális épségéért; ” font_container=”tag:h4|text_align:left|color:%23adadad” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1632062667298{padding-right: 95px !important;}”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”144″ img_size=”full” style=”vc_box_shadow_3d”][/vc_column][/vc_row][vc_row vc_row_background=”” css=”.vc_custom_1632060430460{padding-top: 55px !important;padding-right: 35px !important;padding-bottom: 75px !important;padding-left: 35px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]másokat is motiváló, inspiráló, pozitív kommunikációt folytat mind személyesen, mind pedig az online térben; és ugyanolyan fontos számára a természeti környezet illetve a társas kapcsolatok. Összességében tehát, a modern élet sodrása közben a mindennapi élethelyzetekből származó stresszre önmagunkra vetítve egyfajta építő stratégiát alkalmazunk. Véleményünk szerint ehhez mindenképpen elengedhetetlen a már említett EGÉSZségtudatosság.

Mélyinterjúkra alapozva a következő megállapításokat tesszük:

 • Az interjúalanyok egyöntetűen a mindennapi élettel járó feladatok és a munka általi nyomást nevezték meg stresszoroknak. A közös nevező az idő. A munkaidő, a határidő, a társas kapcsolatokra szánt idő, az énidő, a mindennapi élet menedzselésére szánt idő egyensúlyban tartása jelenti az egyik nagy stresszfaktort. Mindezek mellett pedig természetesen az egzisztenciális nyomás adja a másik faktort.
 • Mindannyian gyerekkorukból származó tevékenységet választottak kikapcsolódási, rekreációs formának (kirakó, futás, bicikli, tévézés, illetve egyöntetű a barátok társasága is). Ezek egyaránt jelentenek mind mozgásos, mind szellemi rekreációs tevékenységeket. A közös nevező a gyermekkorból hozott minta és élmények.
 • Mindannyian kiemelten fontosnak tartják a természettel való kapcsolatot. Még abban az esetben is megjelenik a természet megnyugtató, regeneráló hatása, ha baráti társaságban beszélgetve töltik az idejüket.
 • Az interjúalanyok mindegyikére jellemző az, hogy egyedül is legalább annyit áldoznak a tevékenységükre, mint csoportos formában. Az, hogy mi dönti el azt, hogy egyedül vagy másokkal teszik mindezt, egyöntetűen az volt válasz, hogy „ahogyan éppen érzik”. Ezt annak tulajdonítjuk, hogy magas fokú a saját térre való igényük, illetve például tisztában vannak a „csordaszellem” nyújtotta előnyökkel és hátrányokkal is.
 • Mindannyian napi rendszerességgel végzik a számukra flow-élményt nyújtó tevékenységet, akár már 20 perc is kielégítő lehet a számukra.
 • Az interjúalanyok fele abszolút egyensúlyban tartja a mozgásos és a szellemi rekreációt, míg a másik felénél a súlypontok eltolódnak valamelyikre. Meg kell azonban jegyezni, hogy azok, akik a fókuszt valamelyik részre helyezik, azt tudatosan teszik, az adott élethelyzetük tükrében. Ezáltal ez az eltolódás nem minősíthető stressznek, vagy torzító hatásúnak.
 • A napi rutinba történő integráció a nők esetében könnyebben megy, amelyet az ún. női agy, a multitasking attitűd és a kreatív problémamegoldás is segít. Mindez azzal magyarázható, hogy a nők munkájukból és szakterületükből fakadóan járatosabbak a szerepek összehangolásában és a család-menedzselésben.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]A modern korban, annak technikai vívmányait alkalmazva, mondhatjuk szinte állandó „pörgésben élve” akkor lehet igazán hatékonyan egészséges életstílust folytatni, ha azok az alábbi pillérekre építkeznek.

 • Holisztikus szemlélet – az egyén egyrészt figyel a saját testi-lelki-mentális egyensúlyára, másrészt figyel a többi ember testi-lelki-mentális épségére mind személyesen, mind az online térben, továbbá ugyanúgy figyel a természeti környezet és az ember kölcsönhatásaira.
 • Természeti környezet – az egyén ismeri és tiszteli a bolygót, a flórát és a faunát, valamint ezek jótékony, élettani gyógyító hatását.
 • Határok – az egyén le tudja fektetni a saját határait a különböző szerepeiben és életszakaiban, azokat be tudja tartatni a megfelelő kommunikációval és viselkedéssel mind személyesen mind pedig az online térben.
 • Minta – az egyén tudja, vagy képes beazonosítani azokat a mintákat, melyek a szocializációja során rárakódtak, és képes ezeken változtatni is a saját hatékonyabb, boldogabb életminősége, életének kiteljesítése érdekében. Ezt akár önállóan, akár támogatással valósítja meg.
 • Időmenedzsment – az idővel való gazdálkodás a tekintetben kerül itt elő, amely azt mutatja meg: hogy kire és mire szeretne valaki időt áldozni. Az egyén tudja, hogy mit jelent a toxikus kapcsolatok fogalma, és tisztában van azzal is, hogy ezek milyen hatással vannak a jóllétére, így az alapján osztja be az idejét, hogy hol és kivel érzi jól magát. Ez a munkahely megválasztására is kiemelten hatással van.

Amennyiben ezek a pillérek, mint alapok az egyén napi működésének részévé válnak, akkor az egészséges életmód hagyományosabb összetevői is (úgymint táplálkozás, mozgás, mentálhigiéné) tudatos szervezéssel és megvalósítással már könnyen integrálhatóak a hétköznapokba. Véleményünk szerint az EGÉSZségtudatosságot, a modern egészséges életmódot a fent említett pillérek, alapok készségszintű elsajátítása nélkül nem lehetséges a napi rutinba integrálni és valós életstílussá alakítani, majd fejleszteni.[/vc_column_text][vc_btn title=”KERT” shape=”square” color=”black” css=”.vc_custom_1632062534430{margin-top: 25px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.