MHL

A modern egészséges életstílus magyarázatra és újragondolásra szorul. Jóval több ez már, mint a táplálkozás és a mozgás optimális szinten tartása. Magában foglalja: mentálhigiénia, pozitív pszichológia, asszertív kommunikáció, médiatudatosság, önmarketing, reziliencia, hatékony életvezetés, multitasking szemlélet, tudatos rekreáció és természetközelség. Ezt az összetett viselkedést EGÉSZségtudatosságnak nevezzük.

Ahhoz, hogy megértsük, mi vezet a modern egészséges életstílus definíciójához, vissza kell mennünk az egészség értelmezéséhez. Nem térünk ki az egészség értelmezésének fejlődéstörténetére, hanem a World Health Organization (WHO) által használt definícióból indulunk ki, amely változott az elmúlt évtizedekben, és ma már a jóllét az, ami leginkább leírja fogalom tartalmát.

A World Health Organization az 1900-as évek közepén az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és társadalmi jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya“ (World Health Organization, 1948). Az egészség nemcsak önmagában értékes, és egyike az alapvető emberi jogoknak, de a fenntartható fejlődés forrása és eredményei is egyben (World Health Organization, 2016).

A Fenntartható Fejlődési Célok 2015-ben kerültek elfogadásra az ENSZ közgyűlésén, ahol 17 célt és 169 alcélt fogalmaz meg a csomag a közös felelősségvállalás jegyében. A vezetők ugyanis felismerték, hogy az emberiségre váró kihívásokkal nem tud sikerrel megbirkózni egy-egy állam, azokban közös cselekvések összehangolt végrehajtására van szükség.

A csomag tudatosan összefonja a társadalmi, a természeti és a gazdasági jellegű feladatokat, mert maguk a problémák is összefonódnak. A jó életről szóló nézetek ugyanis átalakulóban vannak. Tudományosan is bizonyított, hogy az anyagi jólétnek nincs, vagy nem feltétlenül van szoros kapcsolata a boldogsággal, a jólléttel.

A jövőre vonatkozó prognózisok szerint egy újfajta értékrend van kialakulóban, amelyben a jóllét fogalomköre kerül előtérbe. A jóllét sokkal inkább örömöt, biztonságot, egészséget, közösségeket takar. Mindennek hatására a kereslet szerkezete gyökeresen átalakulni látszik; az innovációk, a technikai fejlesztések széles körben elterjednek és erőteljesen kapcsolódnak a fogyasztók megváltozott szokásaihoz. Ez együtt alapjaiban megváltoztatja gondolkodásunkat, az értékrendünket és a napi tevékenységeinket.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.