mhl_pict_slider_14

MODERN TECHNOLÓGIÁK

A modern korban az egészségtudatosságot definiálni kicsit visszásnak tűnik. Kiindulva abból a tényből, hogy a mindennapjainkat átszövő elektroszmog jelentős mértékben megváltoztatta a Schumann-rezonancia frekvenciáját, amely igencsak erős élettani hatásokat fejt ki az élő szervezetekre. Adódik tehát a kérdés, hogy a modern kor technológiai vívmányai és az egészség holisztikus értelmezése, valamint mindezek napi rutinba történő integrálása megadhatja-e a 21. századi embernek a vágyott jóllétet?

A fenntarthatóság fogalomköre fejlődést jelent, és nem növekedést, amelyre nem várni kell, hogy majd megjelenik, hanem abba tudatosan át kell állni. A tudatos döntés pedig bizonyos elvek mentén történik minden szereplő részéről. Ezek az elvek a következők: Holisztikus megközelítés elve, Generáción belüli és generációk közötti szolidaritás, Társadalmi igazságosság, Az erőforrások fenntartható használata, Integráció, Helyi erőforrások használata, Társadalmi részvétel, Társadalmi felelősség, Elővigyázatosság és megelőzés elve, A szennyező fizet elve. (European Environment Information and Observation Network, 2018)

Az újfajta értékrend, a fejlődés, a jóllét értelmezése hívta életre az egészségtudatosság definíciójának felülvizsgálatát, amely a modern korban komplexebb, mint eddig azt gondoltuk. Az egészségtudatos emberek tudatában vannak a saját jóllétüknek, és motiváltak abban, hogy életminőségüket fenntartsák vagy javítsák azzal, hogy egészséges magatartást folytatnak (Newsom et al., 2005).

Az egészségtudatosság „az embernek önmagáért, épsége megőrzéséért vállalt felelőssége, amely azt kívánja, hogy gondoskodjunk mi magunk jó közérzetünkről, testi-lelki és kapcsolati egyensúlyunkról” (Bagdy, 2010, p. 6.). Ebből a definícióból is látszik, hogy az egészségtudatosság alig, vagy kevéssé helyez hangsúlyt az egyén és környezetének kapcsolatára, amely a modern korban elengedhetetlennek látszik. Az egészségtudatos magatartási modellek azonban kísérletet tesznek a komplex jelenség modellezésére.

Célunk, hogy bemutassuk és népszerűsítsük a Holisztikus egészségtudatossági modellt, amely magába foglalja az egyén testi, lelki, mentális egészségét és szociális jóllétét, valamint az egyéni felelősség mellett az egyént körülvevő környezetből eredő hatásokat és beavatkozási aktorokat is figyelembe veszi, továbbá integrálja a fenntartható fejlődés szemléletét, modern egészséges életstílust kialakítva.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.